Millainen on nyt unelmien toimisto? Toimitilojen asiantuntijat kertovat

SRV:n Saku Sipola ja Kristiina Sotka valottavat, miten uusi toimitila voi edistää työntekijöiden hyvinvointia ja kuinka se tehdään.


Reilu vuosi sitten rakennusyhtiö SRV:llä havahduttiin monessa yrityksessä tuttuun pulmaan. Koronan ja hybridityön myötä nykyinen toimisto ei enää palvelut yrityksen ja työntekijöiden tarpeita.

”Toimistolta ja lähityöltä odotetaan nyt hieman eri asioita kuin aiemmin. Ratkoimme näitä haasteita yhdessä asiakkaidemme kanssa, kun suunnittelimme toimistopilvenpiirtäjä Horisontin toimitilakonsepteja. Ihastuimme ratkaisuihin itsekin”, kertoo SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

SRV:n toteuttama Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä valmistuu Helsingin Kalasatamaan keväällä 2025. Myös SRV on itse muuttamassa omat pääkaupunkiseudun toimitilansa Espoosta Kalasatamaan.

”Haluamme luoda asiantuntijoillemme sellaisen paikan käydä töissä, joka tarjoaa paremmat puitteet työskentelyyn kuin kotona”, Sipola kiteyttää.

Saku Sipola uskoo, että uusilla toimitiloilla on mahdollista muuttaa myös yrityksen kulttuuria.

Uuden ajan toimitilat

SRV:llä henkilöstö on otettu alusta asti mukaan uuden toimiston suunnitteluun. Nykyisistä toimitiloista on kerätty säännöllisesti palautetta.

”Henkilöstön mielestä nykyiset tilat ovat liian isot eivätkä työntekijät kohtaa kollegoitaan niin usein kuin haluaisivat. Erityisesti toivotaan, että olisi enemmän tilaa keskittymistä vaativaan työhön sekä riittävästi tilaa yhteisille kokouksille ja epävirallisille kohtaamisille”, listaa SRV:n henkilöstöjohtaja Kristiina Sotka.

Horisontin uudet toimitilat onkin rakennettu työntekijöiden ehdoilla. Koska kerrokset ovat kompaktin kokoisia, tilat tarjoavat mahdollisuuksia kohtaamisille ja yhteistyölle, mutta tarpeen tullen myös omaa rauhaa. Sotka on iloinen siitä, että Horisontin muuntojoustavia tiloja voi muokata helposti yrityksen erilaisiin tarpeisiin.

”Meidän omat toimistokerrokset on rajattu erilaisille teemoille. Esimerkiksi meiltä puuttuu nykyään riittävän iso tila henkilöstötapahtumiin, ja nyt saamme 10. kerroksesta upean olohuonemaisen tilan henkilöstön yhteisiin kohtaamisiin. Yksi kerros on puolestaan omistettu neuvottelutiloille ja asiakastapaamisiin”, Sotka havainnollistaa.

”Muista kerroksista löytyy runsaasti tilaa niin keskittymistä vaativaan työntekoon kuin tiimityöskentelyynkin”, Sotka jatkaa.

Sipola uskoo, että moderniin asiantuntijatyöhön erityisesti suunnitellut tilat edistävät työntekijöiden hyvinvointia.

”Haluamme, että ihmisillä on kiva olla töissä. On tärkeää, että asiantuntijat kohtaavat säännöllisesti toisiaan ja myös niitä, joiden kanssa eivät tee jatkuvasti yhteistyötä. Tämä näkyy lopulta varmasti myös työn tuloksissa.”

Kristiina Sotka kehottaa ottamaan henkilöstön mukaan jo varhaisessa vaiheessa toimitilojen suunnitteluun.

Huippuunsa viritetty työntekijäkokemus

Sotka ja Sipola uskovat, että toimitilojen lisäksi myös merellinen Kalasatama tukee erinomaista työntekijäkokemusta.

Horisontissa kauppakeskus Redin kaupat, palvelut, ravintolat ja elämykset ovat vain hissimatkan päässä. Hiljattain Rediin on avattu uusi kirjasto ja ravintolamaailma, ja viereisessä tornitalo Visiossa aloittaa puolestaan toimintansa englanninkielinen päiväkoti. Lisäksi Teurastamon ravintola- ja kulttuurialue, Suvilahti sekä Korkeasaari ja Mustikkamaa ovat vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä.

"Nuorekas ja urbaani Kalasatama sopii loistavasti arvomaailmaamme."

Yksi alueen vetonaula tulee olemaan Horisontin 24. kerrokseen avattava ravintola, josta on huimat näkymät Helsingin ylle ja aina avomerelle saakka.

”On hienoa päästä muuttamaan Kalasatamaan, jota olemme olleet kehittämässä jo vuosien ajan. Alueesta on kehittynyt ainutlaatuinen osa kaupunkikuvaa. Nuorekas ja urbaani Kalasatama sopii loistavasti arvomaailmaamme”, Sipola korostaa.

Sujuvuutta arkeen tuo myös se, että Kalasatamaan on vaivaton saapua eri puolilta pääkaupunkiseutua. Toimistoon pääsee kuivin jaloin sekä metropysäkiltä että Redi-parkista. Bussi- ja ratikkapysäkit sijaitsevat aivan Redin vieressä, ja uusi ratikkalinja Pasilasta Kalasatamaan aloittaa liikennöinnin syksyllä.

Mahdollisuus muuttaa yrityksen kulttuuria

Sipola ja Sotka näkevät, että uudet toimitilat ja muutto ovat erinomainen investointi tulevaisuuteen. Heidän mielestään toimitilat heijastavat sitä, miten yritys näkee oman asemansa.

"Horisontin uuden ajan tilat ja merimaisemat tukevat minkä tahansa yrityksen työnantajamielikuvaa."

”Meille Horisontti tulee olemaan käyntikortti meidän osaamisesta, ammattitaidosta ja elinkaariviisaudesta. Mutta yhtä hyvin Horisontin uuden ajan tilat ja merimaisemat tukevat minkä tahansa yrityksen työnantajamielikuvaa”, Sotka painottaa.

Sipolan mukaan uudet toimitilat ovat ennen kaikkea myös mahdollisuus muuttaa yrityksen kulttuuria.

”Yritykset erottautuvat toisistaan ihmisten kautta. Haluamme, että meillä on niin vahva kulttuurinen yhdistävä tekijä, että ihmiset haluavat työskennellä meillä. Työntekijäkokemuksella on tähän suuri vaikutus. Haluamme, että uusi toimisto koetaan työsuhde-etuna”, Sotka täydentää.

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV