Brasserie Stadin katolle

Monista kiitetyistä ravintoloista tunnetut Teemu Aura, Riku Stenros ja Maiju Åstedt avaavat uuden ravintolan Suomen ensimmäiseen toimistopilvenpiirtäjään.


Ravintoloitsijakolmikolla Teemu Auralla, Riku Stenrosilla ja Maiju Åstedtilla on edessään kutkuttava iltapäivä. Vielä Kalasataman Horisontin 24. kerroksessa roikkuvat tuulensuojamuovit ja kaikkialla on betonisen harmaata, mutta reilun vuoden päästä siellä pitäisi sijaita yksi Helsingin kiinnostavimmista ravintoloista.

”Tänään näemme ensimmäiset luonnokset ravintolan sisätiloista. Se on aina jännittävä hetki”, Aura paljastaa rakennustyömaalla ravintolan tiloja mittaillessaan.

Kolmikko ei ole suunnittelemassa uutta ravintolaa ensimmäistä kertaa, sillä kolmikolla on takanaan jo useampi yhteinen ponnistus. Aura ja Stenros yhdistivät voimansa vuonna 2020 ja perustivat Vallillaan Bistro Albinan. Sen jälkeen yrittäjäjoukko kasvoi Åstedtilla, ja seuraavina vuosina avattiin kortteliravintola Mat Distrikt Tehtaankadulle ja bistro Le Coucou Vert Bulevardille.

"Brasserie Stadin katolla. Tosi eläväinen, kaupunkimainen brasserie. Nimeä ei ole ihan vielä päätetty."

Miten uusi tulokas sitten eroaa kolmikon aiemmista luomuksista?

”Sijainti on poikkeuksellinen. Meidän kaikki nykyiset ravintolat sijaistevat katutasossa tai jopa sen alapuolella. Tämä uusi tulee sijaitsemaan korkealla, ja näköala on jotain aivan käsittämätöntä”, Aura kertoo.

”Brasserie Stadin katolla. Tosi eläväinen, kaupunkimainen brasserie. Nimeä ei ole ihan vielä päätetty”, Stenros visioi ensimmäisiä ideoita ja muut nyökkäävät hyväksyvästi vieressä.

Horisontin ravintola on Riku Stenrosin (vas.), Maiju Åstedtin ja Teemun Auran kolmas yhteinen ponnistus. Kolmikolle poikkeuksellisen siitä tekee se, että tällä kertaa korttelin kivijalasta on noustu kattojen yläpuolelle, koko Helsingin kivijalkaan.

Intohimoyrittäjät löysivät toisensa

Sekä Aura että Stenros ovat toimineet ravintola-alalla jo pitkään. Stenros tunnetaan esimerkiksi porvoolaisten hotellien Onnin ja Pariisin Ville sekä ravintoloiden Sicapellen ja Meat Districtin taustalta. Aura oli puolestaan perustamassa vuonna 2003 Michelin-tähdellä palkittua Demo-ravintolaa, ja monet tuntevat hänet myös Patisserie Teemu Aura -konditoria-leipomosta.

”Kun tapasin Teemun, ovat asiat loksahtaneet kohdalleen. Näemme yrittäjinä asioita samalla tavalla. Haluamme viihdyttää ihmisiä ja rakentaa Helsingistä hyvää matkailukohdetta ja parempaa paikkaa asukkaille elää. Teemuun ja Maijuun tutustuminen on ollut yrittäjyyden paras hetki”, Stenros summaa.

”Lapsenomainen into yrittäjyyteen on vahvistunut. Kun saa jakaa omaa intohimoa muiden ihmisten kanssa, niin se on tosi inspiroivaa”, Aura täydentää.

Åstedtin kaksikko tapasi, kun hän tuli töihin ravintola Albinaan.

”Tulin aikoinaan Helsinkiin opiskelemaan ravintolan liikkeenjohtoa. Aika nopeasti aukesi mahdollisuus lähteä avaamaan Mat Distriktia. Riku sanoi, että minulla on niin yrittäjämäinen ote, joten olisi kiva, jos lähtisin messiin. Sitä kautta pääsin tähän porukkaan”, Åstedt sanoo.

Teemu Aura (vas.), Maiju Åstedt ja Riku Stenros tulevan ravintolan terassilla. Lasitettu ja lämmitetty tila tulee olemaan auki ympäri vuoden.

Kiipeäminen koko Helsingin kivijalkaan kannatti

Kalastamaan saapuminen ei ollut kolmikolle heti itsestään selvä valinta, vaan se vaati kypsyttelyä.

”Teemu myi ajatusta sitkeästi. En heti ostanut sitä, sillä meidän ravintolat ovat sijainneet tyypillisesti kortteleiden kivijalassa. Kun menimme käymään ylhäällä, oli päätös selvä. Samalla tajusin, että täällä ylhäällä olemme koko stadin kivijalassa”, Stenros muistelee.

”Nyt ajateltuna sijainti tuntuu tosi paljon meidän jutulta, sillä lopulta vain yksi meidän paikoista on aivan ydinkeskustassa”, Åstedt lisää.

Kolmikko pitää Kalasataman valttina loistavia liikenneyhteyksiä. Ravintoillalliselle on helppoa saapua metrolla niin Itä-Helsingistä kuin Espoostakin.

”Minusta on siistiä, että tänne pääsee kuivin jaloin esimerkiksi rautatieasemalta vain muutamassa minuutissa ja siitä hissillä suoraan ravintolaan”, Åstedt havainnollistaa.

Yli 11 000 asukkaan ja satojen yritysten Kalasataman huima kehitys on tehnyt myös vaikutuksen. Åstedt uskoo, että kolmikon ravintolalle on Kalasatamassa tilausta.

"Ja kun tarjolla oli alueen kruununjalokivi, pakko siihen oli tarttua."

”Kaupunkilaisena tottuu helposti siihen, että joku kaupunginosa on valtava rakennustyömaa. Missä vaiheessa se muuttuu siihen, että alue on nuorekas, dynaaminen, moderni ja hyvä asuinalue, jossa on hyvä yrittää ja ihmiset ovat lähellä? Uskon, että se on nyt tapahtunut”, Stenros miettii.

”Ja kun tarjolla oli alueen kruununjalokivi, pakko siihen oli tarttua”, Aura jatkaa.

Horisontin on määrä valmistua toukokuussa 2025.

Maiju Åstedt, Riku Stenros ja Teemu Aura uuden ravintolan tiloissa. Ravintolan konseptin suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Ovet avataan alkukesästä 2025.

Miksi yrittäjäkolmikko valitsi Kalasataman ja mitä on odotettavissa? Katso video

TEKSTI: Aku Karjalainen
KUVAT SEKÄ VIDEON KUVAUS JA EDITOINTI : JONI Media