Monista kiitetyistä ravintoloista tunnetut Teemu Aura ja Maiju Åstedt avaavat uuden ravintolan Suomen ensimmäiseen toimistopilvenpiirtäjään.
Ravintoloitsijakaksikolla Teemu Auralla ja Maiju Åstedtilla on edessään kutkuttava iltapäivä. Vielä Kalasataman Horisontin 24. kerroksessa roikkuvat tuulensuojamuovit ja kaikkialla on betonisen harmaata, mutta reilun vuoden päästä siellä pitäisi sijaita yksi Helsingin kiinnostavimmista ravintoloista.
”Tänään näemme ensimmäiset luonnokset ravintolan sisätiloista. Se on aina jännittävä hetki”, Aura paljastaa rakennustyömaalla ravintolan tiloja mittaillessaan.
Kaksikko ei ole suunnittelemassa uutta ravintolaa ensimmäistä kertaa. He ovat avanneet yhdessä kortteliravintola Mat Distriktin Tehtaankadulle ja bistro Le Coucou Vertin Bulevardille.
Miten uusi tulokas sitten eroaa aiemmista luomuksista?
”Sijainti on poikkeuksellinen. Meidän kaikki nykyiset ravintolat sijaitsevat katutasossa tai jopa sen alapuolella. Tämä uusi tulee sijaitsemaan korkealla, ja näköala on jotain aivan käsittämätöntä”, Aura kertoo.
”Brasserie Stadin katolla. Tosi eläväinen, kaupunkimainen brasserie. Nimeä ei ole ihan vielä päätetty”, Aura ja Åstedt visioivat ensimmäisiä ideoita.
Ravintoloitsija Teemu Aura pitää uuden ravintolan sijaintia aivan poikkeuksellisena.
Intohimoyrittäjät löysivät toisensa
Aura on toiminut ravintola-alalla jo pitkään. Hän oli perustamassa vuonna 2003 Michelin-tähdellä palkittua Demo-ravintolaa, ja monet tuntevat hänet myös Patisserie Teemu Aura -konditoria-leipomosta.
”Lapsenomainen into yrittäjyyteen on vahvistunut. Kun saa jakaa omaa intohimoa muiden ihmisten kanssa, niin se on tosi inspiroivaa”, Aura sanoo.
Åstedtin Aura tapasi, kun hän tuli töihin ravintola Albinaan.
”Tulin aikoinaan Helsinkiin opiskelemaan ravintolan liikkeenjohtoa. Aika nopeasti aukesi mahdollisuus lähteä avaamaan Mat Distriktia. Sitä kautta pääsin tähän porukkaan”, Åstedt sanoo.
Maiju Åstedt on ihastunut Kalasatamaan sijaintina.
Kiipeäminen koko Helsingin kivijalkaan kannatti
Kalastamaan saapuminen ei ollut kolmikolle heti itsestään selvä valinta, vaan se vaati kypsyttelyä.
”Nyt ajateltuna sijainti tuntuu tosi paljon meidän jutulta, sillä lopulta vain yksi meidän paikoista on aivan ydinkeskustassa”, Åstedt lisää.
Kaksikko pitää Kalasataman valttina loistavia liikenneyhteyksiä. Ravintoillalliselle on helppoa saapua metrolla niin Itä-Helsingistä kuin Espoostakin.
”Minusta on siistiä, että tänne pääsee kuivin jaloin esimerkiksi rautatieasemalta vain muutamassa minuutissa ja siitä hissillä suoraan ravintolaan”, Åstedt havainnollistaa.
Yli 11 000 asukkaan ja satojen yritysten Kalasataman huima kehitys on tehnyt myös vaikutuksen. Åstedt uskoo, että kolmikon ravintolalle on Kalasatamassa tilausta.
”Kaupunkilaisena tottuu helposti siihen, että joku kaupunginosa on valtava rakennustyömaa. Missä vaiheessa se muuttuu siihen, että alue on nuorekas, dynaaminen, moderni ja hyvä asuinalue, jossa on hyvä yrittää ja ihmiset ovat lähellä? Uskon, että se on nyt tapahtunut”, Åstedt miettii.
”Ja kun tarjolla oli alueen kruununjalokivi, pakko siihen oli tarttua”, Aura jatkaa.
Horisontin on määrä valmistua toukokuussa 2025.
TEKSTI: Aku Karjalainen
KUVAT: JONI Media